Çeki Demiri Projesi

 

 

Çeki demiri, araçların kendi başına hareket kabiliyetine sahip olmayan donanımları taşıması için gerek duyulan bir ekipmandır. Römork kancası adı ile de bilinmektedir. Metal bir kanca şeklinde olup aracın arkasına takılmaktadır. Motorlu veya motorsuz taşıtların çekilmesi sağlanmaktadır. Bu bağlantı parçası ile; motosiklet, otomobil, tekne gibi pek çok vasıta çekilebilmektedir. Bunların dışında karavanlar da bu kanca yardımı ile çekilebilecek vasıtalardandır. Çekilme işlemi yapılacak taşıtın ağırlığında 750 kg üstü ve 750 kg altı olmak üzere iki tür bulunmaktadır.

Çeki Demiri Projesi, araç üzerinde gerçekleştirilen tadilat olarak bilinmektedir. Uygun standartlarda olan çeki demirinin öncelikle ECE R55 belgesine sahip olması özellikle gereken hususlardan bir tanesidir. E belgesi bulunan çeki demirinin montajı talimatlara uygun şekilde yapılmaktadır. Eğer bu belgeye sahiplik bulunmuyorsa güvenlik sorunlarının yanı sıra araç ruhsatına işletme durumu da mümkünatı olmayan bir olay olarak ortaya çıkmaktadır.

Çeki Demirinin Kullanım Amaçları

Çeki demirinin kullanım amaçları bulunmaktadır. Bunlardan birkaçını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Yük römorkunu çekmek amacıyla
  • İş amacı ile kullanılan ekipmanları çekmek
  • Tekne römorku çekmek
  • Vasıtalarda yer alan aparatların bağlanması

Çeki Demiri Projesi için Gereken Evraklar

Çeki demiri projesi için gereken evraklar aşağıda verilmiştir:

  • Araç ruhsatı
  • Montaj şeması
  • Çeki demiri faturası
  • Çeki demiri e belgesi
  • ECE R55 kullanım talimatı

Çeki Demiri Montajında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çeki Demiri Projesi kapsamında gerçekleşen çeki demiri montajında dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Gereken testlerden geçmemiş ve uygunluğu kanıtlanmamış, belgesiz ürünler can ve mal kaybı gibi durumlara yol açmaktadır. Kendi imkanlarınız dahilinde ya da yan sanayi yolu ile yapacağınız ya da yaptıracağınız çeki demirleri araca işlenmemektedir. Çeki demiriniz ruhsata işlenmiş olmalıdır. Aksi bir durumda herhangi bir kontrol sırasında cezai işleme tabi tutulacaksınızdır. Sadece bununla kalmayarak oluşabilecek kaza durumlarında asıl kusurlu sayılırsınız ve aracınız kasko ve sigorta kapsamının dışında kalır.

Metal bağlantı parçası olan çeki demirinin, mekanik ve elektronik olarak montajının doğru bir şekilde yapılması hayati bir önem taşımaktadır. Bu parça, arka tamponun alt kısmına ortalanarak dikkatli bir biçimde montaj işlemi yapılmalıdır. Tam da bu noktada mekanik bağlantının ağırlık ve dönüş testinin yapılması da büyük önem taşımaktadır. Bu testlerin yapılmaması durumunda araç kullanılırken çeşitli problemler ve ciddi anlamda trafik kazalarına neden olabilir. Mekanik bağlantının önemi olduğu kadar elektrik bağlantısının da büyük önemi bulunmaktadır. Sağ ve sol sinyal kabloları ve stop lambasının bağlantısı da doğru şekilde yapılmalıdır.

Çeki demiri bazı araçlarda bulunmayan bir parçadır. Bu tür araçlarda çeki demiri kullanmak, Karayolları Trafik Yönetmeliği çerçevesinde aracın teknik şartnamesine uygun olarak belirlenmiştir. Araç için teknik şartnamede uygunluk durumu belirtilmiş ise o araca çeki demiri takılabilmektedir. Çeki demirini ruhsata işlemek ve bu bilgiyi eklemek zorunlu bir durumdur. İşletilmediği durumlar ortaya çıktığında araç sahipleri cezai işlemlere maruz kalabilmektedir. Yalnızca çeki demiri bulunması, sürüş kuralları kapsamında herhangi bir değişiklik oluşturmaz. Ancak çeki demirine römork benzeri araçlar bağlanmış ise bu araçlar için belirlenmiş olan hız limitleri, standart kuralların dışında kalmaktadır.

Çeki Demiri Kapasitesi ve Maliyeti Nedir?

Çeki demiri kapasitesi ve maliyeti nedir, sorusunun cevabına gelecek olursak;

Çeki demiri, araca göre farklı çekme kapasitesine sahiptir. Binek araçlarda ortalama 1200 Kg çekme kapasitesine sahip olmaktadır. Bu kapasite araca göre artma ve azalma gösterebilir. Çeki demiri montaj maliyeti ise çeki demirinin ithal/yerli demir olmasına ve aracın marka modeline göre değişebilmektedir.