Damper Kasa Projesi
Damper Kasa Projesi, Türkiye’de tescil görecek olan tam ve tamamlanacak olan araçların üst yapı tadilatları AİTM (Araçların İmal, Tadil ve Montajı) yönetmelik maddelerine uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Projenin onayının ardından ise yetkili kurulumlarda tescil işleminin yaptırılması gerekmektedir. Hidrolik sistemi olan üst yapı tadilatlarında 2006/42/AT Makine Emniyet Yönetmeliği kapsamında TSE’den CE uygunluk beyanı alınmaktadır.
Üst yapı tadilatı gerçekleştirilmeden önce tadilatçı konumundaki firma ve AİTM yetkili makine mühendisi ağırlık, ölçü ve diğer ekipmanlarla ilgili yapılması gereken işlemleri görüşmelidir. Tadilatı gerçekleştirilen araç, Türkiye’nin herhangi bir yerinde TSE Araç Kontrol Merkezi tarafından inceleme altına alınır. Yetkili makine mühendisinin hazırladığı proje TSE Araç Proje Müdürlüğü tarafından onay alır. Aracın TÜV-TÜRK muayenesinin gerçekleştirilmesinin ardından noter aracılığı ile tescil işlemleri yapılır.
Damper Kasa Projesi Uygulamada Yapılması Gerekenler
- Aracın ve uygulanacak kasanın AİTM (Araçların İmal, Tadil ve Montajı) yönetmeliğine uygun olarak tasarlandığına emin olunmalı. Hidrolik sistem damper uygulanacaksa üst yapı tadilatı 2006/42/AT Makine Emniyet Yönetmeliği kapsamında TSE’den CE uygunluk belgesi alınmalıdır.
- Proje Onayı: Tadilat öncesinde ve tadilat uygulama aşamasında AİTM (Araçların İmal, Tadil ve Montajı) yetkili mühendisinden yada KRN Araç Dönüşüm Hattından aracın tadilatı ve teknik özellikleri ile ilgili görüş alınmalıdır.
- Tescil İşlemi: Aracın tüm tadilatları yapıldıktan sonra projelendirilir ve tescil aşamasına geçilir. Araç TSE ve TÜV-TÜRK muayenelerinden geçtikten sonra Noterde tescil işlemi yapılır.
Damper Kasa Projesi için Gerekli Evraklar
Damper kasa projesi için gerekli evraklar bulunmaktadır.
- Aracın Tescil Belgesi
- Damper ve kasanın faturası
- Aracın kasa ve boyut ölçüleri
- Damper kilidinin videosu(kontrol amaçlı)
- Damper tertibatını CE belgesi
Damper Kasa Projesi Çeşitleri Nedir?
Damperli kasa projesi çeşitleri nedir, sorusuna cevap vermek gerekirse iki tür karşımıza çıkacaktır. Bu türler:
- Kaya tipi damper kasa
- Normal tip damper kasa
Kaya tipi damper kasa
Bu tip kasalar genel olarak büyük kapasiteli kamyonlar üzerine yapılan damperlerdir. Kullanım alanı olarak taş ocakları ve baraj inşaatlarında kaya tipi damperli kamyonlar işlev görmektedirler. Bu tip kasalar, taşıma işlemi yapacakları malzemenin darbelerine dayanıklı olabilmeleri yönünden, kalın saclar ve şeklini koruyan bir şekilde yapılmaktadır. Bundan dolayı da oldukça ağır olmaktadır. Diğer bir yandan ülkemizde imal ve monte edilmekte olan kamyonlar genel anlamda orta kapasitede olup, bunların üzerine konulacak olan kaya tipi damperli kasaların taşıma kapasiteleri çok küçük olmaktadır. Bu nedenle ancak zorunlu durumlar halinde, taş ocaklarında kullanılmak için kaya tipi damperli kasaların imalat işlemi yapılmaktadır. İmalat miktarı az bir miktarda olduğu için bu tip kasaların projelendirilmesi üzerinde fazla durulmamaktadır.
Normal tip damper kasa
Normal Tip Damper Kasa, genellikle orta büyüklükteki kamyonlar üzerine monte edilen ve daha küçük hacimli malzemelerin taşınması için tasarlanmış bir üst yapı sistemidir. Genel olarak 3-5 m3 hacminde imal edilen kasalara normal tip damper kasa adı verilmektedir.
Damper Kasa Projesi Özellikleri
Damper kasa projesi özellikleri aşağıda verilmiştir:
1. Tabanda bulunan sacların en az 5 mm, yan sacların en az 4mm, siperlik sacların ise en az 3 mm olması gerekmektedir.
2. Taban altında yastık olarak kullanılan profillerin 50 cm’de bir en az NPU 6,5 ebadında olması gerekmektedir. Yastıkları taşıma işlevi gören hareketli döşekler olmak üzere iki adet en az NPU 14 ölçüsünde profillerin kullanılması gerekmektedir.
3. Kasa tabanında malzeme akışına engel olma ihtimali olan girinti ve çıkıntıları en aza indirebilmek açısından kasa taban sacı en fazla dört parçadan oluşmalıdır.
4. Yan sacların deforme olmasını engellemek için yeteri kadar takviye yapılmış olmalıdır. Bu takviyeler U profilleri ile yapılabileceği gibi bunun yanı sıra özel olarak basılmış profillerle de yapılabilir.
5. Damper kasasının ön tarafında yer alan şoför yerinin üstünü yarısına kadar asgari olarak örtebilecek siperlik bulunması gerekmektedir.
6. Damper kasasının arkasında yer alan kapağın üst ve alttan açılabilecek şekilde projelendirilmesi gerekmektedir. Kapağın alt kısımdan açılabilmesi için yapılacak olan kilit düzeneği şoför yerinin yanından kumandalı ya da otomatik şekilde yapılandırılmalıdır.
7. Kapağın üst kısımdan açılması sırasında kapağın açılmasında risk oluşturan zincir ayarlı tip bulunmalı ve bu zincir yüklü kapağı taşıyabilmesi gerekmektedir.
8. Damper kasasının ölçüleri Karayolları Trafik Tüzüğüne uygun olmalı ve projelendirilmelidir.
Firmamız, müşterilere özel ihtiyaçlarına uygun projeler hazırlayarak, bu süreci sorunsuz bir şekilde tamamlamak için uzman mühendisler ve deneyimli bir ekiple hizmet sunmaktadır. Damper Kasa Projesi ve diğer araç projeleri için detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
Detaylı bilgi almak ve sorularınız için 0534 675 20 20 numaralı telefonu arayarak KRN Araç Proje müşteri hizmetlerine ulaşabilirsiniz.
Diğer Projeler
- Araç Proje Hizmetleri
- Okul Taşıtına Dönüşüm Projesi
- Panelvan Araç Koltuk Ekleme Projesi
- Sürücü Kursu Araç Projesi
- Otobüs Minibüsten Koltuk Sökme Projesi
- Oto Kurtarma Dönüşüm Projesi
- Okul servisinden Personel Servisine Dönüşüm Projesi
- Motorlu Karavan Projesi
- Minibüsten Kamyonete Dönüşüm Projesi
- Karayolu Uygunluk Belgesi
- Gümrükten Alınan Araçlara Karayolu Uygunluk Belgesi Projesi
- Engelli Araç İptal - Söküm Projesi
- Damper Kasa Projesi
- Araçlara Soğutucu Ekleme Projesi
- Araç/Kamyonet Tente Ruhsata İşletme Projesi
- Araç Motor Değişikliği Projesi
- LPG Söküm Projesi
- Koltuk Söküm Projesi
- Okul Taşıtı İptal Projesi
- Tescil Edilmemiş Eski Traktörlerin Tescil İşlemleri
KRN Araç Proje
Araç projenize onay alınmadan asla sizden ücret alınmaz