Engelli Aracı Söküm\İptal Projesi engelli vatandaşlarımızın araçlarını satmak istemeleri dahilinde daha öncesinde araca TSE onaylı olarak eklenen aparatların sökülmesi ve sonrasında ruhsattan aracın engelli aracı olduğuna dair ibarenin sildirilmesi sonucu kolaylıkla yapılabilir. Aracın ruhsatından bu ibarenin silinmesi için eğer ki aracınız 5. Yılını doldurmuş ise herhangi bir ÖTV farkı çıkmayacak ve ücret istenmeyecektir.

Engelli araçları engelli vatandaşlarımızın kişisel araçlarını daha verimli şekilde kullanabilmeleri için takılan bazı aparatlarla oluşturulan ürünlerdir. Bu araçlar için öncelikle aracınıza eklenecek olan aparatları TSE onayından geçirmelisiniz daha sonrasında aracınıza aparatları eklemek için aracınızın yeni bir projesi çizilir ve daha sonrasında ekleme işlemi yapılır. Daha sonrasında ise aracın artık bir engelli aracı olduğunu aracın ruhsatına işlemelisiniz aksi takdirde bazı ağır cezalara çarptırılırsınız. Engelli vatandaşlarımızın araç alımlarında da büyük avantajlar ve vergi indirimleri bulunmaktadır bu sayede devletimizin de engelli vatandaşları artık hayatın birer parçası olarak görmekten keyif aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Engelli Aracı iptali satılma nedeniyle yapılacaksa en az 5 yılı doldurması gerekir. 5. Yılını doldurmadan yapılacak iptal işlemi sonrasın da araç satılırsa ÖTV ödenmesi gerekmektedir.

Engelli aracı iptal işlemi aracın ruhsatındaki ibarenin ve plakada bulunan işaretin değişimine kadar yapılmış sayılmaz. Bu yüzden işlemlere başlamış olmak aracı herkesin kullanabileceği anlamına gelmez.

Engelli araçlarına yapılan söküm işlemlerinden sonra aracın devir ya da takas işlemlerinde hiçbir sorun yaşanmaz.

Engelli Araçlarının Aparatları Nelerdir?

Engelli bireylerin araçlarına hangi aparatların uygulanması gerektiği sağlık kurulu raporunda verilen kod ile belirlenmektedir. Sağlık kurulundan alınan kod ile araca bağlantısı yapılan aparatlar TSE ne uygun olarak monte edilmelidir.

Engelli Araçlarının Aparatları Nelerdir? Engelli araçlarına takılan aparatları engelli vatandaşlarının aldıkları şahsi araçları daha rahat kullanabilmeleri için oldukça önemlidirler bu aparatlardan bazıları ise şöyledir;

Elden gaz fren aparatı,

Sol ayaktan kumandalı gaz pedalı,

Gaz fren yükseltme aparatı,

Silecek ve sinyal kol aparatı,

Direksiyon topuzu aparatı,

Otomatik vites topuzu aparatı gibi ve dahası birçok aparat bulunmaktadır.

Bu aparatlarım özelliklerini kısaca açıklamak gerekirse;

Elden Gaz Fren Aparatı;

Bu aparat sayesinde gaz ve fren pedallarını sezgisel şekilde çalışan bir el kumandasını hareket ettiren kullanımı kolay bir yere montelenir ve her arabaya uygun el kumandasıdır. Gaz için çekilmeli ve fren için basılmalıdır.

Sol Ayaktan Kumandalı Gaz Pedalı;

Bu aparat elden gaz fren aparatına uygun olmayan engelli vatandaşlarımız için çözüm olarak üretilmiştir. Bu aparat sayesinde çok büyük bir değişim yaşamadan sürüşe güvenli ve keyifli şekilde devam edebileceksiniz.

Gaz Fren Yükseltme Aparatı;

Pedalların uzatmaları sayesinde aracın pedallarını sürücüye doğru daha yükseğe getiren, kullanımın kolaylığını arttıran ve direksiyon ile arasında daha fazla boşluk sağlayan aparatlar ile monte edilir.

Silecek ve Sinyal Kol Aparatı;

Çok işlevli olan ve dönüşler için kullanılan sinyali kolu, dönüşler için kullanılan sinyal koluna gevşek bir şekilde oturan direksiyon kolonunun trim kapağına montajı yapılır. Direksiyon kolonundaki ikinci dönme noktası sayesinde sürücünün dönüş sinyal kolunu ileri ve geri iterken yeni özelliklerine erişmesini sağlayarak işlevselliği büyük ölçüde arttırır.

Direksiyon Topuz Aparatı;

Direksiyon topuz aparatı, sağ veya sol elinizle daha az kuvvetle ve yumuşak bir hareketle dönmesini sağlayan bir araçtır. Düğmeler gibi büyüktür, vitesinizi değiştirmeye yarayan kol gibi bol miktarda yüzey alanı sunar.

Engelli Aracı Söküm İşlemi Nasıl Başlar?

Engelli aracı uygulanan aparatlar nedeniyle özel kullanım amaçlı araçlardır. Aracın el değiştirmesi ya da engel durumunun ortadan kalkması nedeniyle söküm işlemini yapılır. Engelli araçları sağlık raporu olan ve ruhsatta aracı kullanmasına müsaade edilen kişiler tarafından kullanılabilir aksi durumda araç sahibi ve kullanan kişi trafik cezası ve aracın trafikten çekilmesine kadar ceza alabilir.

Engelli Aracı Söküm İşlemi İçin Gerekli Belgeler

  • Aracın Ruhsatı
  • Araç Etiketi (aracın teknik bilgileri ve uygulanan modifikasyonları içeren)
  • Takılan Aparatların Söküldüğünü Gösteren Fotoğraf ve Belgeler

Engelli Aracı Söküm İşlem Aşamaları

  • Yetkili teknik sorumlu (KRN araç proje olarak) projeyi hazırlar ve size bir başvuru numarası verir.
  • Başvuru numarası ile bulunduğunuz ildeki TSE Araç muayene Merkezi'ne gidilir.
  • TSE bedeli ödenerek engelli aracının teçhizatlarının sökülmüş aracınız kontrol edilir. Araç muayenesi tamamlandıktan sonra uygunluk belgesi teslim alınır.
  • Bir sonraki adım TÜV-TÜRK tadilat muayenesidir. Randevu alınır ve bütün belgelerle araç muayeneye götürülür. Muayene sonucunda alınan rapor ile bir sonraki adıma geçebiliriz.
  • Ruhsat tescil işlemleri için notere tüm belgeler ile birlikte araç sahibinin başvurması gerekmektedir aracın tescil belgesi düzenlenerek teslim alınır.
  • Son olarak aracın plakasında bulunan engelli aracı işaretinin kaldırılmasıdır. Şoförler birliği kontrolünde olan plaka basım merkezine noterden teslim alınan belgeler ile gidilerek yeni plaka basım işlemi yapılır ve araca monte edilir.

 

Engelli Aracı İptal İşlemi Maliyeti

Engelli araçlarının iptal işleminin maliyeti uygulanan aracın marka, model ve uygulanan modifikasyonun detayına göre değişebilir. Aracın yeniden muayeneye gidecek olması ruhsat ve plaka değişikliği de maliyeti etkilemektedir.

Detaylı bilgi almak ve sorularınız için 0534 675 20 20 numaralı telefonu arayarak KRN Araç Proje müşteri hizmetlerine ulaşabilirsiniz.