Motorlu Karavan Projesi
Karavanlar, seyahat etmek isteyenler için popüler bir konaklama şeklidir. Geleneksel olarak, karavanlar genellikle kamyon, otobüs veya kamyonet şasisi üzerine inşa edilir ve içinde yatak, mutfak ve yaşam alanı bulunur. Karavanlar, turistik bölgelerde gezinmek isteyenler veya doğa yürüyüşleri yapmak isteyenler için ideal bir seçenektir.
Motorlu Karavan Araç Projesi 2018/858 MARTOY (Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği) yönetmeliğinde detayları net olarak açıklanmıştır. Yapılacak bütün tadilat ve onarımların bu yönetmeliğe uygun olarak yapılması tescil işlemlerinizi kolaylaştıracaktır.
Motorlu Karavan Projeleri, bir karavanın tasarlanması, inşa edilmesi ve donatılması sürecini içerir. Bu projeler, kullanıcının ihtiyaçlarına ve bütçesine uygun olarak özelleştirilebilir. Projeler hem yeni hem de kullanılmış karavanların yenilenmesi için kullanılabilir.
Motorlu Karavan Projeleri, inşaat aşamasında birçok farklı beceri gerektirir. Bu beceriler arasında elektrik, su, tesisat, mobilya yapımı ve iç mekân tasarımı gibi alanlar bulunur. Ayrıca, inşaat malzemelerinin seçimi ve maliyeti de önemlidir. İyi bir karavan projesi, tasarımdan tamamlanmaya kadar tüm aşamalarda dikkatli planlama ve bütçeleme gerektirir. Ruhsatlandırma aşamasında sorunlarla karşılaşılmaması için kullanılan yapı ve iç mekân malzemelerinin TSE ne uygun olması gerekmektedir. Aksi taktirde proje onaydan geçmeyecektir.
Motorlu Karavan Projeleri, birçok avantajı olan seyahat etme şeklidir. Karavanlar, seyahat ederken rahat bir konaklama sağlayarak tatil maliyetlerini düşürebilir. Ayrıca, karavanlar daha fazla özgürlük ve bağımsızlık sağlar, seyahat rotalarını ve duraklama noktalarını özelleştirme olanağı sunar.
Motorlu Karavan Projeleri, seyahat etmek isteyenler için mükemmel bir seçenektir. Birçok farklı beceri gerektiren bu projeler, inşaat aşamasında dikkatli planlama ve bütçeleme gerektirir. Ancak, sonuçta, rahat ve özgür bir seyahat deneyimi sunar.
Motorlu karavan projesi aslında karavan dönüşümlerinde kullanılan projeye verilen addır. Bu projenin temel amacı otobüs veya minibüsün karayollarında seyir edebilmesi ve karavan olarak incelenebilmesi için yeterli şartları karşılayıp KRN Araç Proje mühendislik tarafından çizilen bir proje olması işlerinizi kolaylaştırabilir. Motorlu karavan dediğimiz araç karayolları trafik yönetmeliği üçüncü maddesinde yer alan yer alan bilgiye göre güneş enerji, paneli klima, mini buzdolabı, Yatak veyahut karavanda olması gereken tüm unsurları kapsayacak alanı sahip olması şartıyla bu projeye başvuru yapabilir.
Motorlu Karavan Projesi Şartları Nelerdir?
Bir aracın motorlu karavana dönüştürülebilmesi için gerekli şartları yerine getirebilmesi gerekmektedir. Bu şartlar MARTOY yönetmeliğinin ilgili maddesinde açıkça belirtilmiştir. Bunlar;
- Koltuklar ve masa: koltuklar M kategorisinde bir araç için en fazla 9 kişi oturma yerine sahip olmalıdır. Masa kullanım amacına uygun TSE belgeli ve sökülüp yakılabilen bir yapıda olmalıdır.
- Koltuklardan da dönüşebilen yatacak yer olmalıdır.
- Yemek pişirme alanı
- Depolama alanları: depolama alanlarının malzemeleri ve sabitlenmesi yönetmeliğe uygun olarak planlanmalıdır.
- Yemek pişirme alanında gazlı bir ocak kullanılacaksa tüpün olduğu alanda zeminde ya da zemine bağlı duvarda bir havalandırma menfezi olması gerekmektedir.
- Dolaplar ve depolama alanları aracın şasisine direkt olarak bağlı olmalıdır ve kapakları ikinci bir müdahale açılabilen yapıda olmalıdır. Bunun için kilitli anahtarlar ya da amortisörlü kapaklar kullanılabilir.
- Masa hariç tüm ekipmanlar aracın ana kaidesine (şasi) monte edilmiş ve sabit olmalıdır. Sadece masa açılıp kapanabilen ya da söküp takılan yapıya sahip olabilir.
- Masa ve koltuklar yatağa dönüşebilen bir yapıda ise sabit bir yatak uygulamasına gerek yoktur.
- Araca açılan camların E-Mark yönetmeliğine uygun bir yapıda olması zorunludur. Aksi takdirde araç TSE ve TÜV-TÜRK muayenelerinden geçmeyebilir.
- İlave aydınlatma sistemleri kurulacaksa yine E belgeli sitemler kullanılmalıdır.
- Wc ve duş alanı karavanlarda bulunması zorunlu alanlar değildir. Uygulama yapılacaksa TSE ne uygun malzemeler kullanılarak yapılabilir.
- Elektrikli araç ve gereçler enerjisini araçtan almayacak şekilde yapılmalıdır. Araçtan enerji alınacaksa Elektromanyetik Uyumluluk raporu alınması gerekir.
Motorlu karavana tadilat projeleri için belirleyici olan aracınızın modelinden ziyade yönetmeliklerin içerisinde belirtilen minimum gereksinimleri sağlayacak yeterli alana sahip olmasıdır. Belirlenen şartların tamamı sağlandıktan sonra eklenecek olan ürünlerin tamamı TSE onayından geçirilmelidir. Bu onay sonrasında aracınızı bu işlemleri gerçekleştiren firmalara vererek veya kendi şartlarınız dahilinde çevirebilirsiniz. Bu yüzden kişisel aracınızı yani azami şartlarınızı sağlayan aracınızın koltuklarını söküp yeterli alanı sağlayıp aracınızı karavana dönüştürebilirsiniz.
Bir Karavan Yapmak Ne Kadara Mal Olur?
Firmamız karavan imalatı yapmayıp imalat ve imalattan sonraki aşamalarda yardımcı olmaktadır. Eğer karavan proje çizimi ve karavan ruhsatlandırma için fiyat araştırması yapıyorsanız detaylı bilgi için ulaşabilirsiniz.
Hangi Araçlar Karavana Dönüşür?
Karavana otomobiller hariç her türlü araç dönüşebilir. Bunlar kamyonlar, kamyonetler, ticari araçlar, minibüsler ve otobüsler olabilir. Bu araçlar motorlu karavan proje çiziminden sonra m1 kategori özel amaçlı otomobile dönmektedir. Ayrıca ÖTV’ye takılmak istemiyorsanız 5 yaşından büyük araçları tercih edebilirsiniz. Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
- N1 Kategorisi Kamyonetler
- N2-N3 Kategorisi Kamyonlar
- M1 Kategorisi Otomobiller
- M2-M3 Kategorisi Minibüs ve Otobüsler Motorlu Karavana Dönüşüm Projesi ile Karavana dönüşebilirler.
Kişisel aracınızı karavana dönüştürdükten sonra ruhsata kaydettirmeyi sakın unutmayın çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi ağır yükümlülüklere maruz kalabilirsiniz.
Motorlu Karavan Projesi İçin Gerekli Belgeler
- Araç Ruhsatı (tescil belgesi) 5 yaşını doldurmamış araçlarda ÖTV farkı söz konusu olabilir.
- Araç Etiketi aracın teknik bilgilerini gösteren belge dönüşümden sonra güncellenmesi gerekiyorsa gerekli belgeler.
- Tadilat sonrası araç özellikleri değişmesi durumda aracın güncel ölçüleri aks ve taşıyıcıların kapasitesini gösteren belge
Motorlu Karavan Dönüşüm Projesi Aşamaları
- Gerekli tadilatlar yapılır ve TSE belgeleri ve gerekli belgeler toparlanıp KRN Araç Proje Dönüşüm ile iletişime geçilebilir.
- KRN Araç Proje Dönüşüm mühendisleri aracınızın yapısına uygun projeyi hazırlar ve TSE’den muayene için randevu ve dosya numarası alır.
- TSE muayenesine bulunduğunuz noktaya en yakın muayene merkezine giderek aracın muayenesi ve araç uygunluk belgesi teslim alınır.
- Daha Sonra TÜV-TÜRK muayenesi için randevu alınır ve araç tüm belgeler ile birlikte muayeneye götürülür. TÜV-TÜRK araç muayene raporu teslim alındıktan sonra tescil işlemine geçilebilir.
- KRN Araç dönüşüm projesi, TSE Uygunluk belgesi ve TÜV-TÜRK muayene raporu ile birlikte araç ruhsat sahibi notere giderek tescil belgesini teslim alır.
- Araç dönüşümünden sonra vergilendirme ve zorunlu trafik sigortası primi kontrol ettirilmelidir.
Karavan projesini TSE'den yetki almış yetkili teknik sorumlu dediğimiz mühendisler çizer. Firmamız da bu konuda size yardımcı olabilir. Eğer motorlu karavan yapmak ve motorlu karavan ruhsata işleme konusunda yardım istiyorsanız bizi arayınız.
Karavan Ruhsatı Şart Mı?
Motorlu karavanda karavan ruhsatı şarttır. Bunun için aracınızı projelendirerek karavan ruhsatı edinebilirsiniz. Firmamız bünyesinde TSE'den onay alınarak karavan ruhsatlandırma işlemi yapılmaktadır.
Karavanı Kimler Sürebilir?
Karavanı B sınıfı ve üzeri ehliyete sahip herkes kullanabilir. Bunun nedeni karavan projelendirme aşamasından sonra aracınızın M1 kategori özel amaçlı araç olmasındandır.
Detaylı bilgi almak ve sorularınız için 0534 675 20 20 numaralı telefonu arayarak KRN Araç Proje müşteri hizmetlerine ulaşabilirsiniz.
Diğer Projeler
- Araç Proje Hizmetleri
- Okul Taşıtına Dönüşüm Projesi
- Panelvan Araç Koltuk Ekleme Projesi
- Sürücü Kursu Araç Projesi
- Otobüs Minibüsten Koltuk Sökme Projesi
- Oto Kurtarma Dönüşüm Projesi
- Okul servisinden Personel Servisine Dönüşüm Projesi
- Motorlu Karavan Projesi
- Minibüsten Kamyonete Dönüşüm Projesi
- Karayolu Uygunluk Belgesi
- Gümrükten Alınan Araçlara Karayolu Uygunluk Belgesi Projesi
- Engelli Araç İptal - Söküm Projesi
- Damper Kasa Projesi
- Araçlara Soğutucu Ekleme Projesi
- Araç/Kamyonet Tente Ruhsata İşletme Projesi
- Araç Motor Değişikliği Projesi
- LPG Söküm Projesi
- Koltuk Söküm Projesi
- Okul Taşıtı İptal Projesi
- Tescil Edilmemiş Eski Traktörlerin Tescil İşlemleri
KRN Araç Proje
Araç projenize onay alınmadan asla sizden ücret alınmaz