Otomobili Minibüse Çevirme Projesi

 

 

Araç dönüşüm projeleri arasında sıklıkla başvurulan uygulamalardan biri de otomobili minibüse çevirme projesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer siz de otomobilinizi minibüse çevirmek istiyorsanız bunun için belirli şartlar gerekmektedir. Genel çerçevede bu şartlar nelerdir? Öncesi ve sonrasıyla sizin için araştırdık.

Otomobili Minibüse Çevirme Projesi Nedir?

Öncelikle otomobili minibüse çevirme projesi nedir? Sorusu ile başlayalım. 23 Ağustos 2013 tarihi itibariyle 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında yapılan düzenleme gereğince 8+1 yani 9 kişilik araçlar otomobil olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden bu araçların muayene günleri gelmeden önce araç trafik ve tescil belgelerini otomobil olarak değiştirmeleri gerekmektedir. Aynı şekilde 10-17 kişi arasında kapasiteye sahip araçlar ise minibüs olarak kabul edilmektedir ve bu araçların da muayene günleri gelmeden önce araç trafik ve tescil belgelerini minibüs olarak değiştirmeleri gerekmektedir. Koltuk sayısı 17’nin üzerinde olan ve 22’yi aşmayan araçlarda, muayene günlerinden önce Trafik Tescil’e plan-proje başvurusunda bulunarak, hazırlanan proje gereğince fazla koltuklarını söktürmek suretiyle koltuk sayılarını düşürtmekte ve minibüs sınıfına dahil edilmektedir. Zira koltuk sayısı 17+1 üzerindeki araçlar otobüs olarak değerlendirilmektedir. Otobüs sınıfından minibüs sınıfına düşen araçların yıllık vergileri ve sigortaları daha az maliyetli olmaktadır.

Yukarıda detaylı olarak açıkladığımız yeni düzenleme gereğince 10-17 kişilik kapasiteye sahip araçların minibüs sınıfına dahil edilmesi yasası doğrultusunda yapılan başvuru sonucunda hazırlanan projeye otomobili minibüse çevirme projesi adı verilmektedir. Bu proje kapsamındaki araçlar arasında koltuk sayısı yetersiz olan M1 sınıfı yani 8+1 olan araçlara ekstra 1 koltuk daha eklenmekte ve koltuk sayısı 10 olduğunda minibüs sınıfına dahil edilmektedir.

Otomobili Minibüse Çevirme Projesi Nasıl Yapılır?

Birtakım adımlardan oluşan otomobili minibüse çevirme projesi nasıl yapılır? Bunun için öncelikle koltuk sayısı eksik olan otomobile koltuk ekleyebilmek için bir proje çizilmesi gerekmektedir. Bu proje ise firmamızda kısa süre içerisinde özenle çizilmektedir. Proje çizim aşaması tamamlandıktan sonra bu proje ile TÜV-TÜRK araç muayene istasyonuna başvurulmalı ve araç tadilat randevusu alınmalıdır. Ardından araç belirlenen günde araç tadilata girerek koltuk ekleme işlemi tamamlanmaktadır. Fakat projenin onaylanma aşaması için bazı adımları daha tamamlamak gerekmektedir. Bu adımların başında ise araç sahibinin çizilen proje ile notere başvuru yapması gelmektedir. Noterde yapılan işlemlerin ardından otomobili minibüse çevirme işlemi onaylanmaktadır.

Otomobili Minibüse Çevirmek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Otomobili minibüse çevirmek için bazı evraklar gerekmektedir. Peki otomobili minibüse çevirmek için gerekli evraklar nelerdir?

  • İlk olarak aracın minibüs olması için orijinal ABS sistemi olması şarttır.
  • Aracın trafik tescil belgesinin bulundurulması.
  • Takılan koltuk ve camların orijinal faturaları ve bu faturaların e-belge olarak da birer nüshaları.
  • Kullanılan emniyet kemerlerinin e-belgeleri.
  • Araç muayenesi ve projelerin işçilik faturaları.

Hangi Otomobiller Minibüse Çevrilebilir?

Yaygın olarak başvurulan otomobili minibüse çevirme projesinde bazı araçlar bu projenin dışında kalmaktadır. Buradan hareketle hangi otomobiller minibüse çevrilebilir? Sorusu ortaya çıkmaktadır. Bilindiği üzere minibüsü otomobile çevirme projeleri mevcut aracın kapasitesi doğrultusunda yeterli koltuk ekleyerek yapılmaktadır. Bu doğrultuda koltuk sayısı 10-17 kişi arasında olan araçlar, gerekli muayenelerin yapılması ve evrakların tamamlanmasının ardından minibüse çevrilebilmektedir. Buna ilaveten, Mercedes Vito 639/2, Renault Trafic, Volkswagen Caravelle, Peugeot Expert, Ford Custom gibi M1 sınıfına dahil olan ve 8+1 kapasiteli araçlar, 1 koltuk ilavesiyle minibüse çevrilebilmektedir. Böylece bu araçlar da otomobili minibüse çevirme projesi kapsamında 9+1 kapasite ile M2 sınıfına dahil edilebilmektedir.