Panelvan Araçlara Koltuk Ekleme Projesi

Panelvan Araçlara Koltuk Ekleme Projesini kısaca açıklamak gerekirse; öncelikle bu işlem halihazırda panelvan yani kamyonet olan aracınızın artık işlevini yitirmesi veya aracınızı minibüs olarak satmak istemeniz sonucu başvurmanız gereken bir yöntemdir.

Panelvan aracınızı yani kamyonetiz i minibüse çevirmek için öncelikle eklenecek koltuk sayısı seçilmelidir. Daha sonrasında aracın yeni projesi için herhangi bir mühendislik bürosuna başvurulmalı ve aracın ruhsata eklenecek olan projesi çizilmelidir. Daha sonrasında araca eklenecek koltuklar ve atarın yeni projesi TSE onayından geçirilmelidir. Aracınıza koltuk eklemeden önce aracın 5 yaşını doldurmuş olmasına dikkat etmeli ve yapılan bütün işlemlerin 30 gün içerisinde ruhsata işlenmesi gerektiğini unutmayalım.

Koltuk Eklenebilen Panelvan Araçlar Nelerdir

Koltuk eklenebilen Panelvan Araçlar Nelerdir;

  1. Renault Kangoo 2 kişilik:

Renault’un 2 kişilik modeli olan kangoo modeline koltuk eklenme işlemi yapılarak 4+1 Yandan camlı çift Sıra Koltuklara sahip bir kamyonete çevrilebilir. Öncelikle aracın yeni koltukları için aracın tadilat projesi çizilmelidir. Aracın tadilat projesi ile aracı TUV-TURK araç muayene istasyonuna götürülerek araç tadilat muayenesi yapılmalıdır. Aracın tadilat muayenesi bittikten sonra ise aracın sahibi notere başvurusunu yaparak araca eklenen cam ve koltukların ruhsata işlenmesini sağlamalıdır. Bu sayede işlem tamamlanmış olur. Araçta yapılmış olan cam ve koltuk ekleme işlemini nakil vasıtaları vergi dairesine başvuru yaparak burada aracın maliye kaydını tamamlamalıdır.  Aracın trafiğe çıkış tarihi itibari ile 5 yılı doldurmuş bir aracınız varsa koltuk eklenmesi durumunda ÖTV vergisi çıkmamaktadır. Eğer ki aracınız beş yılı doldurmamışsa aracınız için %11 ÖTV farkı ödemek zorundasınız.

  1. Fiat Doblo 2 Kişilik:

Fiat’ın 2 kişilik kamyonet modeli olan doblo ’ya 3 Kişilik daha koltuk eklenerek araç yandan camlı çift Sıra koltuklu kamyonete yani BB Araca çevrilmiş olur.

Fabrika çıkışı N1 panelvan araç olarak üretilen fiat doblo’ların yan taraflarına cam ve 3 adet TSE onaylı koltuk montajı yapılarak, 2 Kişilik olan fiat doblo aracınız, 4+1 Kişilik yandan camları olan ve çift Sıra koltuklu bir kamyonet olur. Aracın yetkili mühendisler tarafından çizilen projesi ile TUV-TURK araç muayene istasyonuna gidilerek aracın tadilat muayenesi yaptırılır ve aracın tadilat muayenesini yaptırır.

Aracın TUV-TURK muayenesi bittikten sonra aracın ruhsat sahibi notere başvurusunu yaparak araçta yapılan cam ve koltuk değişimi araç ruhsatına işletir. Aracın ruhsatı ve aracın tadilat projesi ile aracın sahibi nakil vasıtaları vergi dairesine başvuru yaparak, araca tanımlı maliye kaydına yeni eklenen camları ve koltukları işletir. Aracın trafiğe çıkış tarihi itibari ile 5 yılı doldurmuş bir aracınız varsa koltuk eklenmesi durumunda ÖTV vergisi çıkmamaktadır. Eğer ki aracınız beş yılı doldurmamışsa aracınız için %11 ÖTV farkı ödemek zorundasınız. Ek bir ÖTV ödememek için koltuk ekleme projesi için 5 yaşını doldurmuş araçlar tercih edilmesinde fayda vardır.

Panelvan Kamyonet Otomobil Olabilir Mi?

Panelvan Kamyonet Otomobil Olabilir Mi? Fabrikadan çıkışı N1 sınıfı olan Opel Corsa Van 2 kişilik olarak üretilen ve kamyonet araç kategorisine giren bir araçtır. Araca çizilen tadilat projesi sayesinde 4 kişilik m1 sınıfı kişisel kullanıma uygun otomobile çevirmek mümkündür. Bunu için öncelikli olarak yetkili bir makine mühendisliği bürosuna başvuru yaparak aracınızın kamyonet sınıfından otomobil sınıfına çevrilip çevrilmeyeceğini yani azami şartları sağlayıp sağlamadığını öğrenmeniz gerekmektedir. Daha sonrasında aracınız kamyonetten otomobile çevrilme işlemine uygunsa önce aracın yan taraflarına cam ve sonrasında koltuk montajı yapılması gerekmektedir. Aracınıza cam ve koltuk takıldıktan sonra aracın koltuk ekleme projesi (Yani N1 sınıfı kamyonetten M1 sınıfı otomobile çevirme projesi) çizdirmeniz gerekmektedir. 

Fabrika çıkışı N1 sınıfı olan BB Van bir Ford Fiesta, kamyonet olarak üretilmiştir. 2 kişilik kamyonet olan bu aracın arka kısmına, TSE onaylı 2 koltuk daha monte edilerek 4 kişilik bir yandan camlı çift sıra koltuklu BB Van bir kamyonet olmuş olur. Aracın tadilat projesi yapılır. Bu araç camlı koltuklu bir kamyonet olur otomobil olmaz. 

Aracın projesi yapıldıktan sonra TUV-TURK araç tadilat muayenesi için randevu alınmalıdır. Aracın projesi ile TUV-TURK araç muayene istasyonuna gidip araç tadilat muayenesi yapılması gerekmektedir. Araç tadilat muayenesi yapıldıktan sonra ise aracın ruhsatını panelvan kamyonetten otomobile çevirmek için notere başvuru yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde ağır cezalara çarptırılacaksınız.

Notere aracın ruhsat sahibinin kendisi başvuru yapması gerekmektedir, noterde aracın ruhsat değişimi için; kamyonetten otomobile çevrilen aracın yetkili mühendislere çizdirilen projesi, aracın TUV-TURK muayene raporu ve aracın TUV-TURK muayene tespit raporu ile noterde aracın ruhsatı kamyonetten otomobile çevrilmiş olur. 

Aracın üstüne tanımlı maliye kaydı da kamyonet olarak yapıldığı için maliye kaydının da kamyonetten otomobile çevrilmesi gerekmektedir. Bunun için aracın kamyonetten otomobile çevrildiğini gösteren araç tadilat projesi ve aracın yeni ruhsatı ile nakil vasıtaları vergi dairesi müdürlüğüne başvurusu yapılarak aracın maliye kaydının da kamyonetten otomobile çevrilme işlemi tamamlanmış olur.

Kamyoneti Otomobile Çevirmenin Faydası Nelerdir?

Kamyoneti Otomobile Çevirmenin Faydası Nelerdir? Kamyonet olan aracın rutin olarak her yıl yapılması gereken araç muayenesi araç artık bir otomobile döndüğü için iki yılda bir yapılması gerekmektedir. Aracınız kamyonetten çevrilen bir otomobil olduğu için aracın trafik sigortasının fiyatı % 50 daha ucuza yapılabilecektir. Aracınız N1 sınıfı bir panelvan kamyonetten artık M1 sınıfı otomobile döndüğü için hız limitleri de yükselecektir.

Beş yaşına doldurmamış araçlara koltuk ve cam ekleme yapıldığında araca koltuk ekleme projesi yapıldıktan sonra TUV-TURK araç tadilat muayenesi yapılmalıdır sonrasında ise nakil vasıtaları vergi dairesine başvurusu yapılarak ek olarak çıkan özel tüketim vergisi yatırıldıktan sonra noterden araç ruhsatı değiştirilmelidir. Ek olarak çıkan ÖTV ödemeden ruhsat çıkmaz.

Aracın koltuk ekleme projesinde tip onay belgesi sayesinde yapılan aracın tadilat projesinde aracın versiyon ve varyantının tip onay belgesine uygun olması gerekmektedir. Aracın tip onay belgesi ile aracın varyant ve versiyonu uymuyorsa koltuk ekleme proje işlemi uyumsuzluk sebebiyle yapılamamaktadır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 32.madesi gereğince aracınızda yapılan her türlü değişim/montaj 30 gün içerisinde aracın model değişikliğinin tescilini yapan kuruluşa bildirilmek zorundadır. Aracınızda yapılan değişimi/montajı 30 gün içerisinde ruhsatınıza işleterek ilgili kanunların bulunmasından dolayı gerekli olan bütün yükümlülükleri yerine getirmelisiniz. 30 gün geçtiğinde araçta yapılan tadilat bildirilmediği takdirde trafik cezası ödemek zorundasınız.