RUHSATA KOLTUK İŞLETME PROJESİ

Ruhsata Koltuk İşleme Projesi araçlara koltuk ekleme veya çıkarma işlemlerinden sonra bir proje çizdirilmesi gerekmektedir ve bu çizdirilen projenin de ruhsata eklenmesidir. Bu tarz projelerin asıl amacı aracın otomobil kullanımdan minibüse veya dahada küçültülüp 2 koltuklu bir araca çevirmesi sonucu satış yaparken veya özel tüketim vergisi ödenirken miktarı belirlemede kolaylık sağlar.

Peki aracımıza koltuk ekleme veya çıkarma işlemleri nasıl yapılır diye soracak olursanız

Koltuk Çıkarmak için öncelikler bazı evrakları gereklidir bu evraklar :

  1. Aracın Trafik Tescil Belgesi
  2. Aracın Koltuk Söküm İşçilik Faturası
  3. Aracın Koltuk Yerleşim Planı

Koltuk Sökerken Nelere Dikkat Etmeliyim

Koltuk Sökerken Nelere Dikkat Etmeliyim diye soracak olursanız;koltuk sökülme projesi yapılan araçtan koltuk sökülürken raylı bağlantı varsa raylı bağlantılara zarar verilmemesi gerekmektedir, koltukları birleşimnoktalarından sökmeli ve aracın şasi demirlerini kesilmemelidir. Sökümü tamamlanmış koltukların alanlarına yeni koltuklar monte edilmeden TSE incelemesine girilmesi gerekmektedir. 

Koltuk sayısı düşürme projesi ile minibüs yapılan aracınızın koltukları ray sistemi üzerinde değilse cıvata bağlantıları söküm işlemi yapılarak, aracın zemini üzerindeki bağlantı yerleri kaynak veya kesme yöntemleriyle körleştirilir.(Cıvata bağlantıları sayesinde oluşan deliklerin metal(çelik) macunu ile kapatılması tavsiye edilmemektedir. Kaynak en ideal ve en çok kullanılan yöntemdir.) Diğer koltukların dizilimi değiştirilmeden, körlenen koltuk bağlantıları görülebilecek şekilde TSE incelemesine girilmesi gerekmektedir.

 Koltuk Eklenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Koltuk Eklenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler nelerdir diye soracak olursanız aslında oldukça basit fakat eklenen koltukların TSE onayından geçmesi gerektiğini unutmamalısınız. TSE onayından geçen koltuklar aracın içerisinde belirlenen alanlara yerleştirilir ve sonrasında koltukların yerlerini belli eden ekleme projesi ruhsata işlenir.

Bu ruhsata işleme sürecinden sonra eğer ki aracı devredecekseniz mutlaka yeni kullanıcıya yani yeni sürücüye aracın bu tarz bir projeden çıktığını ve de bu projenin ruhsata işlendiğini söyleyiniz.Eğer bu projeyi yeni alıcıya yani sürücüye söylemez iseniz birtakım sorun var ileriye dönük sorunlar karşınıza çıkabilir ve bu sorunlar sizi mağdur edebilir çünkü alıcı bu tarz büyük çaplı 1 projeden haberdar olmadığından dolayı sizi dava edebilir ve siz bunu haber vermediğinden dolayı size yüklü miktarda 1 tazminat ödeyebilir bu ödemeyi yaptığınız halde dahi yeniden satmak istediğiniz ve ruhsata işletme dediğiniz her bilgi için size ayrı cezalar gelebilir. bu ruhsat olayı gerçekten çok önemlidir çünkü ruhsata işletme dediğiniz her bilgi sizi ileride zora sokabilir ve 1 takım büyük çaplı sorunlara sebebiyet verebilir bu tarz büyük çaplı sorunlar sizi ilerliyorsun alanlarda ehliyetinin alınmasına el konulmasını veyahut 1 daha alım satım yapamamanıza kadar ileriye gidebilir. Bu sebeple de mutlaka ve mutlaka yeni alıcıya yani yeni sürücüye koltuk ekleme işlemi yeni yapıldığını ve de aracın ruhsatında böyle 1 belgenin bulunduğunu belirtiniz ve aracın trafik tescil belgesi aracın koltuk söküm işçilik faturası aracın koltuk yerleşim planı gibi ana belgeleri mutlaka işlem için gittiğiniz başvuru alanında yanınızda bulundurunuz çünkü bunlar zorunlu belgelerde bunları görmeden hiçbir vakıf hiçbir kurum size herhangi 1 işlem yapamaz bu işlemleri yapamadığın yanı sıra ayriyeten de TSE onayından geçmiş olduğundan dolayı mutlaka TSE belgenizi yanınızda bulundurunuz.